Антикорупційни суд – чергова передвиборча афера Порошенка

23 Травня 2018 15:25

Той факт, що Президент Порошенко розпочав свою передвиборчу кампанію, не викликає ніякого сумніву. Він активно їздить по маленьким містам, перерізає стрічки, розповідає трьохлітнім дітям на відкритті садочка в селі про децентралізацію та безвізовий режим з Катаром і Кувейтом.

Собі в заслуги він вирішив додати і створення Антикорупційного суду, мовляв, буде суд – корупції не буде.

Чому ідея з судом – повітряний замок?

Перш за все, з корупцією в Україні вже борються  (і програють):

– Національне антикорупційне бюро України;

– Спеціалізована антикорупційна прокуратура;

– Національне агентство з питань запобігання корупції;

–  Агентство з розшуку та менеджменту активів;

– Державне бюро розслідувань.

Але, за словами президента, вся біда сьогодні полягає в тому, що нікому судити корупціонерів.

Експерти неодноразово зазначали, що більшість країн, які успішно ведуть боротьбу з корупцією, не мають такого органу, як антикорупційний суд чи якась спеціальна прокуратура. Такими справами займаються загальні органи та структури і роблять це ефективно. Важко повірити в те, що ситуація з появою антикорупційного суду стане кращою, особливо після повного провалу судової реформи.

Проблема, перш за все, полягає сьогодні в законодавстві загалом. Більшість корупціонерів досі знаходяться на волі не тільки тому, що їх хтось «кришує», а й тому, що більшість діянь, які ми вважаємо корупційними,  законом такими не визначені. Наприклад, працівникам міністерств законом не заборонено створювати ФОП і надавати послуги міністерствам, в яких вони працюють. Корупційна схема – незаперечний факт, але законом не врегульована. Які питання можуть бути до суду, якщо величезна кількість сірих та напівсірих схем не криміналізовано?

Створення органу такого масштабу потребує значної підготовки матеріальної і правової. Якщо Верховна Рада найближчим часом підтримає рішення про створення такого органу, скоріше за все, працювати він почне аж під кінець року. Враховуючи, що анти рейтинг Порошенка сьогодні як ніколи зашкалює, користуватися цим органом він скоріше за все не буде. Тому в його інтересах використати процес створення Антикорупційного суду в рамках передвиборчої кампанії і, в разі поразки, зробити його не функціональним, аби не потрапити в обійми Феміди першим.

Валентина Різник,
Громадський рух “Рідна країна”